Skjutnätpanel för förvaring

Hundratals nätpaneler installerades sida vid sida i två lagerhallar på över tusen kvadratmeter.

Deras kund hade ett behov av nätpaneler, speciellt lämpade för att arkivera stora konstsamlingar. De skjutbara nätpanelerna behövde vara stora, vissa så stora som 9 x 4 meter, vilket gav gott om utrymme för säker förvaring av konsten. Önskemålet var att panelerna skulle vara snyggt ”buntade” bredvid varandra i sitt normala läge och att de vid behov enkelt skulle kunna dras ut längs med glidskenorna för att underlätta hanteringen av tavlorna.

Inledningsvis konstaterade man att vikten av en tom panel var ca 450 kg, och när vikten av hängande tavlor och ramar lades till blev det tydligt att 500-serien med en belastningskapacitet på 500 kg inte räckte till för detta projekt. Å andra sidan skulle 2000-serien vara för överdimensionerad, eftersom den förmodade extra vikten uppskattades vara endast ett par hundra kilo. Därför var valet av 900-serien den perfekta lösningen för detta projekt. Efter att ha valt en lämplig serie gick Helaform igenom med kunden hur mycket utrymme 900-seriens skensystem kräver, vilka delar som behövs och hur de ska fästas på de stödkonstruktioner som kunden själv skulle tillverka.

Metallivalmiste A. Laaksonen byggde robusta ramkonstruktioner för att stödja de skjutbara nätpanelerna. 900-seriens skenkonsoler för takinfästning (utan bultar) svetsades i de längsgående stödbjälkarna och skenan monterade i dessa. Skenkonsolerna utrustades med åtdragningsskruvar som kan användas vid skenornas fogar, men också för att se till att skenan inte kan röra sig något alls inuti konsolerna. Hål gjordes i de övre delarna av nätpanelerna så 100 mm upphängningsbultarna för hängrullarna kunde installeras där. Monteringen av dessa gjordes när panelerna låg på marken, för att sedan lättare kunna hängas på hängrullarna som redan var införda i skenan, vilket medförde ett lättare montage.

För att nätpanelerna skulle röra sig direkt och jämnt när de värdefulla målningarna fästs på panelerna, ägnades särskild uppmärksamhet åt styrningen på marken. Styrrullarna installerades i den nedre delen av panelerna, som gled i skenan monterad på golvet. Dessutom installerades styrrullarna på bottenskenan horisontellt för att säkerställa att panelerna inte kunde svänga i sidled. De nedre styrrullarna bär ingen vikt från nätpanelen men de styr i stället panelens rörelse från golvet.

Efter att ha bestämt avståndet som nätpanelen skulle färdas på skenan, spändes KP-900-skenstoppar i båda ändarna av skenan, vilket säkerställde att panelen stannade på rätt ställe. Slutligen utrustades nätpanelerna med robusta handtag som gör det enkelt och bekvämt att flytta panelerna.

Serier: 900

Door manufacturer: Metallivalmiste A.Laaksonen

Ask for an offer

Leave us a request for a quote on the solution you want and we will make an offer.

Request quote

Distributors

Find your nearest dealer through
our distributors.

Återfärsäljare

Products used in the reference