Industridraperier – separera dina arbetsytor

Vad är industridraperier?

 width=

Industridraperisystem gör att draperier kan vikas åt sidan, vilket gör att de är bra för utrymmesdelning och skydd.

Industridraperisystem är vanliga i industri- och hallutrymmen såsom stora förråd, idrottsanläggningar eller produktionsanläggningar.

Industridraperier används vanligtvis i olika typer skyddande och utrymmesavdelande lösningar. Dessa draperier kan skydda mot vind, vatten, smuts och kyla och de används också som barriärer. Draperisystem används inom industrin som svetsdraperier, skyddsdraperier vid hantering av brand, rumsavdelare vid rengöring, ljudisolerade draperier och för andra draperibehov inomhus och utomhus.


 width=

 

Draperierna är vanligtvis tillverkade av PVC-fodrad textil och deras vikt varierar från 400 g/m2 upp till 700 g/m2. Ljudisolerande draperier har dock vanligtvis flera lager material så de kan vara tyngre. Draperier är vanligtvis fästa via öljetterna på hängrullen, som glider inuti skenan. Avståndet mellan öljetterna beror på typen av draperi, men är vanligtvis runt 150–400 mm. Hängrullen och draperiet är vanligtvis fästa vid varandra med en draperihållare av plast (om draperiet är riktigt lätt) eller med en S-krok av metall.

 

 


 width=

 

Dessutom är ridålösningar vanliga för skyddsnät i idrottshallar. Nätridåer används ofta som barriärer och för att skydda väggar mot smuts och stötar. Näten är vanligtvis gjorda av polyamid med öglor.

De största fördelarna med draperier är att de är enkla och snabba att flytta och använda. Med dessa draperier kan du dela upp utrymmen och skydda arbetsstationer och förråd med antingen raka eller böjda skensystem. Skyddsdraperier är också ekonomiska och hållbara lösningar, vilket gör dem till ett perfekt alternativ för industriell användning.

 

 


 

Hur väljer man komponenter till ett industridraperisystem?

 

1. SKJUTDÖRRSSKENA OCH SKENKONSOLER

När det gäller industridraperier är det lösningen som avgör skenans längd.

Du kan välja mellan väggkonsoler eller skenkonsoler för takfäste. Antalet konsoler väljs utifrån skenlängden. Vanligtvis är konsolavståndet 1 meter, så för en skena på till exempel fyra meter behöver du fem skenkonsoler.

Vid behov kan du även skarva ihop två skenor med skarvstycken eller skarvkonsoler. Ett skarvstycke stödjer skenskarvarna och låser fast skenändarna. 

 


2. HÄNGRULLAR

För industridraperier finns det två olika typer av hängrullar: Tvåhjuliga och fyrhjuliga hängrullar. 4-hjuliga hängrullar installeras vanligtvis i draperiernas ändar, så att draperiet kan flyttas smidigt och utan ansträngning. Tvåhjuliga hängrullar installeras längs med draperiet, vanligtvis med cirka 350 mm mellanrum (beroende på typ av draperi och avståndet mellan fästhålen)

Observera att hängrullarna också har en maximal viktkapacitet per hängrulle för varje serie, vilken alltid är högre för 4-hjuliga hängrullar i samma serie än för 2-hjuliga hängrullar i samma serie.

 


3. STOPP

Industridraperier använder vanligen skenstopp i båda ändar av skenan för att förhindra att draperiet faller av skenan. Om det är flera draperier på samma skena kan även skenstopp användas för att begränsa draperiernas rörelser.

 


4. TILLBEHÖR

S-krokar används vanligtvis med draperisystem. Det fungerar särskilt bra vid öljettinstallationer och i lätta ridåinstallationer.

Ändkåpor kan användas i skenans ändar för att skapa ett elegant utseende samt för att förhindra sidorörelser och att smuts kommer in i skenan.