Användbar information om vikdörrar

 width=

VIKDÖRRAR KAN ANVÄNDAS SOM RUMSAVDELARE I OLIKA UTRYMMEN

En vikdörr är en dörrinstallation som består av gångjärnsförsedda dörrblad. En vikdörr öppnas och stängs med hjälp av en skena. Skenan gör att hela öppningen kan utnyttjas utan att dörrens hela bredd tar plats, varken från sidan av dörren eller framför den.

Vikdörrar används som rumsavdelare i hem såväl som i industri- och lantbruksmiljöer. I dessa utrymmen används vikdörrar i sovrum, matsalar, lagerlokaler, förråd, garage eller till exempel ladugårdar. Dörrbladen kan fällas ihop med antingen kant-, mitt- eller sidoviksystem. 

Dörrmaterialet i en vikdörrinstallation beror mest på monteringsplatsen. Träinramade glasdörrar används vanligen i lägenheter, och stålrörskonstruktioner täckta med stålplåt eller annan beklädnad används ofta i jordbruks- och industribyggnader. Vikdörrar kan även vara automatiska, ljudisolerade och väderbeständiga, vilket kräver mer av systemen och dörrens material. 

 


 

 width=

EN VIKDÖRR BEGRÄNSAR INTE ÖPPNINGENS BREDD

Dörrstorleken begränsas vanligtvis av dörrens tekniska egenskaper eller vikdörrssystemets krav. När det gäller vikdörrssystemen är de viktigaste begränsningarna vikten per dörrblad, mängden dörrblad och storleken på dörrbladen, vilket varierar beroende på tillverkare. Helaforms vikdörrsystem möjliggör installation av åtta dörrblad per viksida. Ett dörrblad kan väga upp till 150 kg, medan bredden kan vara 1 meter och maxhöjden 4,5 meter. Med dessa mått kan dörröppningen vara upp till 16 meter bred, om dörrbladen viks undan på båda sidor av öppningen.


 width=

MED VIKDÖRRAR KAN DU VARA KREATIV

I lägenheter kan vikdörrar vara en elegant del av hela inredningen. Med vikdörrar kan du utnyttja din lägenhet bättre och enkelt variera rumsutrymmen efter olika behov. Det är ett modernt och praktiskt alternativ när du vill ha något mer elegant och annorlunda än traditionella dörrar. Om dörröppningen är bredare än normalt kan du fortfarande få en praktisk lösning med hjälp av en vikdörr.

 

 

 


 

HUR MAN VÄLJER ETT VIKDÖRRSSYSTEM

På den här sidan hittar du en lista över komponenter som utgör ett vikdörrssystem, samt några enkla steg för att välja bland dem. Vi kommer att använda 100-seriens komponenter som exempel, men huvudprinciperna gäller även för andra serier. Det finns naturligtvis vissa undantag i serierna och om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning eller våra distributörer.

 

1. SKJUTDÖRRSSKENA width=

I vikdörrssystem är skjutdörrsskenan vanligtvis lika lång som dörröppningen.

 

 


2. SKENKONSOLER width=

Du kan välja mellan väggkonsoler eller skenkonsoler för takfäste. Antalet konsoler väljs utifrån skenlängden. Vanligtvis är konsolavståndet 1 meter, så för en skena på till exempel fyra meter behöver du fem skenkonsoler.

I vikdörrssystem lägger du till en skenkonsol per sida, de placeras vid skenans ändar där dörrbladen samlas. Denna EXTRA SKENKONSOL hjälper vikdörrssystemet att bära upp den extra vikten från de staplade dörrbladen. Den extra skenkonsolen monteras ca 30 cm från skenans ände.

Exempel: Dörrbladen staplas till höger och vänster, ytterligare två skenkonsoler läggs till (4 m skena = 5 skenkonsoler + 2 extra skenkonsoler = 7 skenkonsoler)

Vid behov kan du även skarva ihop två skenor med skarvstycken eller skarvkonsoler. Skarvning av skenor är i allmänhet vanligare i tyngre tillämpningar.

 


3. HÄNGRULLAR OCH FÄSTPLATTOR width=

Hängrullar monteras på vartannat dörrblad. Det finns två olika typer av hängrullar: Tvåhjuliga och fyrhjuliga hängrullar. Alla hängrullar har en maximal viktkapacitet per dörrblad baserat på serie. 4-hjuliga hängrullar kan bära högre vikt än 2-hjuliga hängrullar samma serie.

Inga hängrullar installeras på det sista dörrbladet när det är ojämnt antal dörrblad. I dessa situationer monteras en 4-hjulig hängrulle av samma serie på det näst sista dörrbladet för att bära den extra vikten. Ett ojämnt antal dörrblad väljs endast om det är nödvändigt på grund av dörrbladets storlek eller om den sista dörren ska användas som entrédörr.

Vikdörrssystemets fästplatta avgör för det mesta vilket vikdörrssystem som används. Kantviksystem kräver andra fästplattor än mittviksystem eller sidoviksystem. Dörrmaterialet avgör också vilken fästplatta som ska väljas eftersom, till exempel, de svetsgångjärn som används på vikdörrar av metall redan finns på hängrullen.

 


4. BOTTENSTYRNING FÖR VIKDÖRRAR width=

Vikdörrssystem kräver alltid en bottenstyrning för att styra dörrbladets rörelse. Det enda undantaget från detta är lätta vikdörrssystem med endast två dörrblad per sida (till exempel beslagset 902 och 904). Bottenstyrningen monteras på samma dörrblad som hängrullen, vilket innebär att en bottenstyrning monteras på vartannat dörrblad. En bottenstyrning glider längs med en bottenstyrningskanal, som monteras på golvet längs hela öppningens bredd.

Valet av rätt bottenstyrning beror på typ av vikdörrssystem och på samma gång fästplattan, eftersom monteringsplatsen och fästplattan måste vara samma som för hängrullen.

 


5. TILLBEHÖR

 width=

 

 

 

VRIDBAR DÖRRINFÄSTNING
Vridbar dörrinfästning används med kantvikningssystem. Ett vridbar dörrinfästning ger en gångjärnsliknande rörelse åt det första dörrbladet, vilket innebär att inget gångjärn behövs för den första dörren och du kan använda samma storlek på alla dörrblad.

 width=

 

 

 

 

 

 

 

 

ÄNDPLÅT
Ändplåtar
förhindrar skenans rörelser i sidled och ger en elegant finish.

 

 

 

 

 

 width=

 

 

 

 

GÅNGJÄRN
Svetsgångjärn används med vikdörrar av metall. Gångjärnens antal och storlek beror på dörrarnas höjd och vikt. Kantgångjärn kan användas med sidofästa vikdörrssystem, eftersom de är kompatibla med de gångjärnsliknande hängrullarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 width=

 

 

 

 

HANDTAG
Infällda handtag
och andra handtag underlättar öppning och stängning av ett vikdörrssystem.

 

 

 

 

 

 

 

Om du har några frågor kan du kontakta vår försäljningsavdelning eller våra distributörer.