Kabelvagnsystem

Vad är ett kabelvagnsystem?

Kabelvagnar används för att bära upp kranar, brokranar, sågar, tvättningsenheter och syrgasdrivna skärmaskiner som till exempel hanterar el, gas och vätskor. Platt- och rundkablar liksom slangar kan enkelt och smidigt flyttas runt i stora produktionsanläggningar. Kabelvagnsystem är ekonomiska och pålitliga.


Hur väljer man komponenter till ett kabelvagnsystem?

På den här sidan hittar du en lista över komponenter som utgör ett kabelvagnsystem, samt några enkla steg för att välja bland dem. Det finns naturligtvis vissa undantag i serierna och om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning eller våra distributörer.

 

1. SKENOR OCH SKENKONSOLER

I kabelvagnsystem fastställs skenornas längd utifrån projektkraven. Skenorna installeras vanligen med fästen och skenkonsoler. Du kan välja mellan väggkonsoler eller skenkonsoler för takfäste. Antalet konsoler väljs utifrån skenlängden. Vanligtvis är konsolavståndet 1 meter, så för en skena på till exempel fyra meter behöver du fem konsoler.

Vid behov kan du även skarva ihop två skenor med skarvstycken eller skarvkonsoler. Ett skarvstycke stödjer skenskarvarna och låser fast skenändarna.


2. HÄNGRULLAR OCH KABELVAGNAR

Kabelvagnsystem inkluderar tre olika typer av hängrullar: två för plattkablar och en för rundkablar och slangar. En kabelvagn har en maximal viktkapacitet på 50 kg per hängrulle.

Kabelvagnen för plattkablar inkluderar en kabelhållare. Avtagarvagnen används i kabelvagnssystemen för att dra vagnen framåt och ändklämman håller upp systemet (kontrollera tillbehör). Hängare för rundkablar och slangar inkluderar en kabel/slanghållare som kan användas för slangar och rundkablar av olika storlek.

Mängden kabelvagnar med hängrullar kan beräknas enligt följande:

N= Ändklämma (dragavlastning) + Kabelvagnar + Avtagarvagn (primär förflyttare)
L = Väg (skenlängd)
Y = Kabelslinga 1,2 = Tillägg till kabellängd (10–20 %)

 

 

 

 

 

 

Kabelslinga:

  • Avser längden på de dubbla, nedhängande slingorna när kabelvagnarna är hopskjutna
  • Rekommenderad längd är mellan 0,3 och 2 meter. Ju längre slinga, desto färre kabelvagnar behövs. Å andra sidan ökar tyngdbelastningen på varje vagn när slingan ökar
  • I skenkurvor rekommenderas att slingan är 1/3 av kurvans radie

 


3. SKENSTOPP

Kabelvagnsystem inkluderar vanligtvis skenstopp i en skjutdörrsskenas bägge ändar för att inte hängrullarna ska kunna hoppa av skenan. Plattkabelsystem som inkluderar kabelhållare är ett undantag, eftersom de redan förhindrar att hängrullen kan hoppa av.

 


4. TILLBEHÖR

En ändklämma är en vagn som är fixerad på plats och som förhindrar att hängrullarna glider för långt på skenan. Den avlastar även tyngden på hängrullarna
En fästkonsol kan användas för att fästa skenan på en I-balk. Två fästkonsoler per sida måste monteras på I-balken.
Kabel-/slanghållare kan fästas direkt på kabelvagnens hängrullar.
Distans för kabelhållare kan användas för att ansluta olika kabelhållare i en kedja under en hängrulle.

Om du har några frågor kan du kontakta vår försäljningsavdelning eller våra distributörer.