Hur väljer man komponenter till ett skjutdörrssystem?

På den här sidan hittar du några enkla steg för att välja alla nödvändiga delar till ett skjutdörrssystem. Vi kommer att använda 75-seriens komponenter som exempel, men huvudprinciperna gäller även för andra serier.  Det finns naturligtvis vissa undantag i serierna och om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning eller våra distributörer.

 

1. SKENA width=

Skenans längd är normalt dubbelt så lång som dörröppningens bredd.

Obs! Flera skenor används när det inte finns tillräckligt med utrymme för att dörrarna ska kunna öppnas eller om dörrarna ska röra sig sida vid sida. Välj dubbla skenkonsoler för att installera två skenor sida vid sida.

 


2. SKENKONSOLER width=

Du kan välja antingen väggkonsoler eller skenkonsoler för takfäste. Antalet skenkonsoler väljs utifrån skenlängden. (Se till att kontrollera konsolavståndet för den specifika skenkonsolen).

Obs! I de lätta serierna kan skenan fästas direkt under dörrlisten utan skenkonsol. Gör-det-själv-beslagset har redan borrade hål för takfästen. Vid behov kan du även skarva ihop två skenor med skarvstycken eller skarvkonsoler. Skarvning av skenor är i allmänhet vanligare i tyngre tillämpningar.

 


3. HÄNGRULLAR OCH FÄSTPLATTOR width=

Nylonhjul rekommenderas för inomhusbruk och stålhjul för utomhusbruk. Två hängrullar installeras per dörr. Fästplattor används för att montera hängrullar på dörrar. Trä-, aluminium- och kompositdörrar är upphängda med topp- eller sidofästplattor.

Obs! Metalldörrar behöver vanligtvis inte fästplattor, eftersom hängrullens bult vanligtvis går direkt in i metalldörrens ram.

 


4. STOPP width=

Stoppen begränsar skjutdörrens rörelse. Ett stopp inuti skenan förhindrar rörelsen genom att träffa hängrullens stomme. I vissa fall används ett väggstopp, som förhindrar rörelsen genom att träffa skjutdörren.

Obs! Bultar ska inte användas som stopp, eftersom de skadar hängrullens kullager.

 


5. BOTTENSTYRNING width=

En bottenstyrning är nödvändig för att dörren ska fungera korrekt, den säkerställer en felfri och säker användning av dörren samtidigt som den förhindrar att dörren svänger. Bottenstyrningar installeras vanligtvis på golvet eller väggen och i vissa fall även under dörrbladet. En bottenstyrning rör sig vanligtvis i dörrspåret eller i den nedre styrkanalen, som är fastsatt i dörrspåret.

 


6. TILLBEHÖR width=

Ändplåtar och ändkåpor förhindrar skenans rörelser i sidled och ger en elegant finish.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 width=

Soft Close stänger och öppnar dörren smidigt och utan ansträngning.

Clip Stop håller dörren i ett öppet eller stängt läge och fungerar även som ett skenstopp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 width=

Med en platta för låg takhöjd kan du justera avståndet mellan skena och dörr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning eller våra distributörer.