Montering

Ja. Du kan följa monteringsanvisningen om du är bekant med att bygga saker och har några vanliga verktyg till hands (skruvmejsel, måttband, vattenpass/laser, borrmaskin, hammare, etc.). Men om du är osäker på dina kunskaper eller om du installerar en specialdörr rekommenderar vi att du kontaktar en hantverkare eller våra rekommenderade samarbetspartners som installerar skjut- och vikdörrar.

Detta beror på vilken typ av skjutdörr och vilken typ av stödkonstruktioner för vägg eller tak du önskar. Om du vill installera en traditionell, vägghängd skjutdörr kan skjutdörrsskenan monteras på väggen ovanför dörröppningen eller mot undersidan av taket, eller byggas in i taket. Infällda skjutdörrar installeras vanligtvis genom att montera dem mot stödkonstruktionen inuti väggen ovanför dörröppningen. Skjutdörrsskenorna för flera skjutdörrar för lagerutrymmen och industrianläggningar installeras vanligtvis i taket eller, när det gäller industribyggnader, i till exempel stödbalkarna. Det viktigaste är dock att skjutdörrsskenan kan fästas mot någon typ av stödkonstruktion på flera ställen.

Du hittar seriespecifika monteringsanvisningar och videor på vår webbplats under avsnittet Installation. Videoklipp med monteringsanvisningar finns också på vår YouTube-kanal.

Ja. Bottenstyrningens skruvar för de flesta serierna fästs endast i golvets ytmaterial (parkett/laminat etc.) medan golvvärmerören sitter djupare nere i golvet. Du ska dock alltid se till att rören inte är i vägen för skruvarna. Elektrisk golvvärmefolie kan till exempel vara placerad direkt under ytmaterialet.

Styrskenor kan också bäddas in direkt i golvet. I det här fallet installeras bottenstyrningen i skjutdörrens botten och längden på styrskenan är lika med hela glidsträckan för att säkerställa att bottenstyrningen kan installeras även i krävande miljöer. Det är dock bra att komma ihåg att styrskenan kommer att finnas kvar i golvet, göra golvets utseende mindre enhetligt och eventuellt samla smuts.

 

Helaform erbjuder tyvärr inga installationstjänster, men du kan kontakta vårt säljteam för mer information om dörrtillverkare och installatörer.

Alla Helaforms skensystem är topphängda, vilket innebär att vi inte tillverkar bottenhängda system där dörrens vikt bärs av hängrullar i underkanten.

Ja. När du beställer en skena kan du välja att korta av skenan som en tjänst från Helaform. Kunder kan också korta skenor själva med lämpliga verktyg, men du måste komma ihåg att noggrant avlägsna de metallspån som genereras vid avsågningen innan du installerar för att förhindra att spån kommer in i hängrullarna.

Skjutdörrar inomhus

Du behöver inte skjuta dörren på plats. I de flesta fall sitter hängrullarna inuti skenan och dörren lyfts upp för att fästas på hängrullarna med fästplattorna. Ett undantag är hängrullarna i 30- och 40-serien som har fasta plattor som fästs direkt på dörren, men dessa skenor är också öppna vilket gör att dörren och dess hängrullar kan lyftas upp på skenan.

Lager- och industriella skjutportar

Det beror på vilka typer av hängrullar som används. MPS-hängrullar har krokar på vilka den gängade stången som är fäst vid dörrkarmen lyfts och dras åt. Den gängade stången på MP-hängrullar fästs i hängrullen som förs in genom dörrkarmen och dras åt med en bult. Om dörrkarmen är klädd med korrugerad plåt på båda sidor är MP-hängrullarna redan fastsatta i dörren, då måste dörren
skjutas på plats från slutet av skenan.