Skjutbara nätpaneler för konstförvaring hängande i 900-serien

Producenten av arkiv och förvaringshyllor, Metallivalmiste A.Laaksonen, beslöt sig för att använda den nyintroducerade 900-serien till ett av deras projekt. I detta projekt skulle de bygga skjutbara stora nätpaneler för upphängning och förvaring av konst. Hundratals nätpaneler installerades sida vid sida i två lagerhallar på över tusen kvadratmeter.

Användningsändamål

Deras kund hade ett behov av nätpaneler, speciellt lämpade för att arkivera stora konstsamlingar. De skjutbara nätpanelerna behövde vara stora, vissa så stora som 9 x 4 meter, vilket gav gott om utrymme för säker förvaring av konsten. Önskemålet var att panelerna skulle vara snyggt ”buntade” bredvid varandra i sitt normala läge och att de vid behov enkelt skulle kunna dras ut längs med glidskenorna för att underlätta hanteringen av tavlorna.

 

Panelernas vikt på verkade valet av serie

Inledningsvis konstaterade man att vikten av en tom panel var ca 450 kg, och när vikten av hängande tavlor och ramar lades till blev det tydligt att 500-serien med en belastningskapacitet på 500 kg inte räckte till för detta projekt. Å andra sidan skulle 2000-serien vara för överdimensionerad, eftersom den förmodade extra vikten uppskattades vara endast ett par hundra kilo. Därför var valet av 900-serien den perfekta lösningen för detta projekt. Efter att ha valt en lämplig serie gick Helaform igenom med kunden hur mycket utrymme 900-seriens skensystem kräver, vilka delar som behövs och hur de ska fästas på de stödkonstruktioner som kunden själv skulle tillverka.

 

Konstruktion och infästning

Metallivalmiste A. Laaksonen byggde robusta ramkonstruktioner för att stödja de skjutbara nätpanelerna. 900-seriens skenkonsoler för takinfästning (utan bultar) svetsades i de längsgående stödbjälkarna och skenan monterade i dessa. Skenkonsolerna utrustades med åtdragningsskruvar som kan användas vid skenornas fogar, men också för att se till att skenan inte kan röra sig något alls inuti konsolerna. Hål gjordes i de övre delarna av nätpanelerna så 100 mm upphängningsbultarna för hängrullarna kunde installeras där. Monteringen av dessa gjordes när panelerna låg på marken, för att sedan lättare kunna hängas på hängrullarna som redan var införda i skenan, vilket medförde ett lättare montage.

 

Bottenstyrning och finjustering

För att nätpanelerna skulle röra sig direkt och jämnt när de värdefulla målningarna fästs på panelerna, ägnades särskild uppmärksamhet åt styrningen på marken. Styrrullarna installerades i den nedre delen av panelerna, som gled i skenan monterad på golvet. Dessutom installerades styrrullarna på bottenskenan horisontellt för att säkerställa att panelerna inte kunde svänga i sidled. De nedre styrrullarna bär ingen vikt från nätpanelen men de styr i stället panelens rörelse från golvet.

Efter att ha bestämt avståndet som nätpanelen skulle färdas på skenan, spändes KP-900-skenstoppar i båda ändarna av skenan, vilket säkerställde att panelen stannade på rätt ställe. Slutligen utrustades nätpanelerna med robusta handtag som gör det enkelt och bekvämt att flytta panelerna.

 

 

Foton

                        

Vill du ha en offert på vår 900-serie för ditt projekt?

BEGÄR EN OFFERT