Vikdörrar förvandlas efter behoven

VIKDÖRRAR KAN ANVÄNDAS SOM RUMSAVDELARE I OLIKA UTRYMMEN

En vikdörr är en dörrinstallation som består av gångjärnsförsedda dörrblad. En vikdörr öppnas och stängs med hjälp av en skena. Skenan gör att hela öppningen kan utnyttjas utan att dörrens hela bredd tar plats, varken från sidan av dörren eller framför den.

Vikdörrar används som rumsavdelare i hem såväl som i industri- och lantbruksmiljöer. I dessa utrymmen används vikdörrar i sovrum, matsalar, lagerlokaler, förråd, garage eller till exempel ladugårdar. Dörrbladen kan fällas ihop med antingen kant-, mitt- eller sidoviksystem. 

Dörrmaterialet i en vikdörrinstallation beror mest på monteringsplatsen. Träinramade glasdörrar används vanligen i lägenheter, och stålrörskonstruktioner täckta med stålplåt eller annan beklädnad används ofta i jordbruks- och industribyggnader. Vikdörrar kan även vara automatiska, ljudisolerade och väderbeständiga, vilket kräver mer av systemen och dörrens material.

 


 

EN VIKDÖRR BEGRÄNSAR INTE ÖPPNINGENS BREDD

Dörrstorleken begränsas vanligtvis av dörrens tekniska egenskaper eller vikdörrssystemets krav. När det gäller vikdörrssystemen är de viktigaste begränsningarna vikten per dörrblad, mängden dörrblad och storleken på dörrbladen, vilket varierar beroende på tillverkare. Helaforms vikdörrsystem möjliggör installation av åtta dörrblad per viksida. Ett dörrblad kan väga upp till 150 kg, medan bredden kan vara 1 meter och maxhöjden 4,5 meter. Med dessa mått kan dörröppningen vara upp till 16 meter bred, om dörrbladen viks undan på båda sidor av öppningen.


MED VIKDÖRRAR KAN DU VARA KREATIV

I lägenheter kan vikdörrar vara en elegant del av hela inredningen. Med vikdörrar kan du utnyttja din lägenhet bättre och enkelt variera rumsutrymmen efter olika behov. Det är ett modernt och praktiskt alternativ när du vill ha något mer elegant och annorlunda än traditionella dörrar. Om dörröppningen är bredare än normalt kan du fortfarande få en praktisk lösning med hjälp av en vikdörr.

 

 

 


Hur väljer man komponenter till ett vikdörrssystem?